FACADERENOVERING I KØBENHAVN
FACADEN – DEN ARKITEKTONISKE KLIMASKÆRM
Facaden er én af de bygningsdele, der påvirkes mest af udeklimaet. Facaden udsættes ikke kun for vind, vejr og fugt, men påvirkes også af luftforurening (CO2), vintersaltning mv. Alt dette bevirker at facadens materialer konstant nedbrydes, og det er nødvendigt med en facaderenovering, når revner og skader bliver for udpræget.
Revner i facader er et udbredt problem i mange ældre bygninger, især når der er tale om konstruktioner med udliggerjern, som understøtter altaner og karnapper. Disse revner opstår ofte som en konsekvens af korrosion i udliggerjernet, hvilket kan medføre alvorlige strukturelle skader, hvis det ikke udbedres i tide. Læs mere om årsagerne til disse revner og de mulige metoder til at afhjælpe problemet i vores artikel REVNER I MURVÆRKET.
NÅR FACADEN TRÆNGER TIL EN RENOVERING
Facaderenovering sker ofte på baggrund af vedvarende nedbrydning og/eller skader på eksisterende murværk eller træ, såsom revnedannelse, svamp m.m. Renoveringen er typisk anført som et punkt i foreningens VEDLIGEHOLDELSESPLAN. Her har en byggeteknisk rådgiver gennemgået ejendommens vedligeholdelsesmæssige stand, og vurderet at facaden skal renoveres. Dette lægges ind i foreningens budgetplan som ”facaderenovering” med en prioriteret rækkefølge af de vedligeholdelsesopgaver ejendommen har.
MURSTENSFACADER
- Revner i konstruktionen
- Mørtel i furerne er smuldret væk
- Nedbrudte mursten eller hussvamp
BETONFACADER
- Revner i konstruktionen
- Overfladen smuldrer eller skaller af
ENERGIOPTIMERING
- Isolering af facade
HENSYN OG FORHOLD
Ved en facaderenovering, er der altid nogle forhold, man skal tage hensyn til:
- De arkitektoniske forhold – hvordan skal løsningen se ud?
- Materialer – er der brugt sandsten, mursten, beton, træ mv.?
- Konstruktioner – skal der tages særlige hensyn til altaner, karnapper eller andre specialkonstruktioner?
- Myndighedsbehandling – hvilke lokalplaner eller lovmæssige krav foreligger?
Facaden er en udsat bygningsdel, og derfor stilles der særlige krav til materialer – som udgangspunkt renoveres der med de samme materialer som ejendommen oprindeligt er opført i.
Ved synlige ændringer på facaden eller ved energioptimering, skal myndighederne ansøges om byggetilladelse eller dispensation.
IGANGSÆTTELSE AF ET FACADEPROJEKT
Når foreningen igangsætter en facaderenovering, er god rådgivning og faglig viden en forudsætning for et godt resultat og lang holdbarhed. Facadens skader, samt de materialer den oprindelig er opført i, skal undersøges og dokumenteres. Der stilles store krav til materialevalg, opbygning og udførelse af samme. For det har betydning hvilke materialer ejendommens facade renoveres med, hvis den skal kunne modstå klimaet mange år frem.
MED ART-TEK SOM JERES BYGGERÅDGIVER
For at give jeres projekt den rigtige start, lægger vi ud med at definere og afgrænse projektet i samråd med jer. Vi sætter os ind i jeres behov og udfordrer jer som bygherre, så mål og ønsker bliver afklaret og afstemt i forhold til jeres økonomiramme samt de muligheder jeres ejendom har.
Et byggeprojekt kan byde på uforudsigelige og komplekse processer og udfordringer; fx vedrørende arkitektur, myndighedskrav, tilrettelægning samt byggetekniske forhold. Alt dette kan have konsekvenser for projektets økonomi, kvalitet og tidsplan.
Som byggerådgiver er vi jeres samarbejdspartner. Tillid mellem bygherre og rådgiver er vigtig for et succesfuldt byggeprojekt. Vores fokus er at bevare den åbne dialog mellem os og jer under hele projektforløbet, og samtidig klæder vi jer på til at træffe velovervejede og langsigtede beslutninger for jeres boligforening.
Læs mere om vores PROJEKTFORLØB.
I ART-TEK har vi mange års erfaring som byggerådgiver på renoveringsprojekter i Københavnsområdet for både større og mindre ejer- og andelsboligforeninger.
Kontakt os for et konkret tilbud på telefon +45 2617 1919 eller via kontaktformularen her på siden.