ETABLERING AF TAGBOLIGER
FRA TØRRELOFT TIL TAGBOLIG
Ønsker I at etablere nye tagboliger? At øge kvadratmeterne i den nuværende lejlighed eller etablere helt nye tagboliger, er ikke en umulig drøm. Det kan godt betale sig at inddrage de gamle tørrelofter, for man forhøjer ejendommens boligværdi og reducerer beboernes samlede fællesudgifter.
Så hvis I ønsker at etablere nye tagboliger, kan ART-TEK hjælpe jer. Vi yder rådgivning omkring, hvilke muligheder der er for jeres ejendom og udarbejder efterfølgende projektmateriale.
Nedenstående artikel beskriver processen for etablering af taglejligheder både som privat bygherre eller boligforening.
BESLUTNINGSGRUNDLAG OG EJERFORHOLD
Når der etableres tagboliger, er der typisk tre modeller, der kan benyttes som beslutningsgrundlag.
- Udvidelse af eksisterende boliger, herved bliver boligen i to plan.
FORDEL: Forøgelse af m2 og indvendig trappe etableres, ekstra toilet og bad spares.
ULEMPE: Ingen. - Etablering af nye tagboliger sideløbende med renovering af større vedligeholdelsesarbejde på ejendommen fx nyt tag, facaderenovering mv.
FORDEL: Udgifter reduceres ved genbrug af stilladser, skurvogne mv., og fællesudgifterne bliver lavere ved øget antal beboere.
ULEMPE: Forlængelse af hoved/bagtrappe, nyt bad og toilet skal etableres, og boligforening skal selv stå for salget af lejlighederne. - Sælge loftarealerne til en Developer eller Invester.
FORDEL: Køber står for salget af lejlighederne samt dækker en mængde vedligeholdelsesarbejde til udbedring på hele ejendommen som fx facaderenovering mv.
ULEMPE: Boligforeningen afgiver råderetten over loftet, samt en forlængelse af hoved/bagtrappe, nyt bad og toilet skal etableres.
Når der er taget en beslutning om, hvilke ejerforhold de ekstra tagboliger skal etableres ud fra, skal der vurderes, hvilke muligheder der ligger i ejendommens konstruktion, tagform samt de arkitektoniske forhold til de omkringliggende bygninger.
ARKITEKTUR OG TAGFORM
Der er nogle forhold, man skal tage hensyn til, når man vælger at inddrage tørreloftet og etablere tagboliger.
- De arkitektoniske forhold – hvordan kan løsningen se ud?
- Hvilke tagform er udgangspunktet for ejendommen – skal den ændres eller en ny etableres?
- Kan ejendommen optage lasten fra de nye lejligheder?
Ofte kræver etablering af taglejligheder et indgreb i den eksisterende tagkonstruktion. Det kan fx være, at der foreligger et ønske om, at etablere kviste i taglejlighederne. Det kan også være, at hele tagkonstruktionen skal ændres for at opnå en bedre udnyttelse af pladsen. Dog er det den eksisterende tagform, der er bestemmende for, hvad der kan lade sig gøre, idet der ligger forskellige hensyn og udnyttelsesmuligheder i de forskellige tagformer. De mest udbredte tagformer er; Sadeltag, Mansardtag og Københavnertag.
Den arkitektoniske kvalitet kan være svær at definere. Anbefalingen må være, at det er den enkelte bygning og det oprindelige udtryk, som i hvert enkelt tilfælde bør være grundlaget for de arkitektoniske overvejelser.
PLANLÆGNING OG DIALOG
Når beslutningen er taget, udarbejdes et byggeprogram. Et byggeprogram er en koordineret sammenfatning af bygherrens krav og ønsker til byggeriet og byggeprocessen. Det er rådgiveren, der i samråd med bygherren, udarbejder byggeprogrammet.
Som bygherre kommer man langt, hvis man sørger for at etablere en konstruktiv og tillidsfuld dialog med både rådgiver og myndigheder. Et projekt af denne størrelse vil altid rumme nogle udfordringer; fx vedrørende arkitektur, myndighedskrav, beslutning, tilrettelægning samt byggetekniske forhold.
I beslutningsprocessen er det vigtigt at involvere og løbende informere de eksisterende beboere. Man bør bestræbe sig på, at få alle beboere til at se fordelene og ikke kun ulemper i projektet, og derved stå med fælles front.
MED ART-TEK SOM BYGGERÅDGIVER
For at give jeres projekt den rigtige start, lægger vi ud med at definere og afgrænse projektet i samråd med jer. Vi sætter os ind i jeres behov og udfordrer jer som bygherre, så mål og ønsker bliver afklaret og afstemt i forhold til jeres økonomiramme samt de muligheder jeres ejendom har.
Et byggeprojekt kan byde på uforudsigelige og komplekse processer og udfordringer; fx vedrørende arkitektur, myndighedskrav, tilrettelægning samt byggetekniske forhold. Alt dette kan have konsekvenser for projektets økonomi, kvalitet og tidsplan.
Som byggerådgiver er vi jeres samarbejdspartner. Tillid mellem bygherre og rådgiver er vigtig for et succesfuldt byggeprojekt. Vores fokus er at bevare den åbne dialog mellem os og jer under hele projektforløbet, og samtidig klæder vi jer på til at træffe velovervejede og langsigtede beslutninger for jeres boligforening.
Læs mere om vores PROJEKTFORLØB.
Ønsker I at vide mere om inddragelse af de gamle tørrelofter til tagboliger, kan I kontakte os på
tlf.: +45 2617 1919 eller via kontaktformularen her på siden.